Протеин - таза ақуызы бар табиғи өнім. Оны адам өсімдік, ет пен сүт өнімдерін тұтынғанда бойына сіңіреді. Адам ағзасына түскенде сөл арқылы ол аминоқышқылдарға ыдырап, оның молекулалары қанға түседі.
Протеин немесе қазақша айтқанда ақуыздың пайдасы қандай? Жоғарыда айтқандай ол аминоқышқылдарға ыдырайды, өз кезегінде ол адам ағзасы тіндерінің синтезі процессін іске қосып, майлардың ыдырауынан кейін бұлшық ет көлемін арттырады. Ақуызды күнделікті пайдалану салмақты реттеуге септеседі, арықтауға немесе салмақ қосуға. Ақуызды күнделікті қабылдау мөлшері адам салмағының әр келісіне 2,5 грамм. Дитеологтардың ойынша, протеин ішу адам ағзасына зиянын тигізеді.
90-шы жылдары протеин энергетик немесе тағамдық қоспалар іспетті зиянды есептелген. Кейінгі жылдардағы зерттеулер бұл өнім туралы ақаратты толықтырып, қазіргі таңда спортшылар, бодибилдерлер мен дұрыс тамақтану тәртібін ұстанатындар байтытылған ақуыз пайдалы деген ойға келді.
Адамдардың 65 пайызы протеин табиғи өнім және құрамында синтетикалық қоспалар жоқ деп есептейді. Сонымен қоса, олар бұл өнім адам ағзасына толықтай сіңіп, еш зиянын тигізбейді деген ойда. Ақуыз ішкі органдардың қалыпты жұмысы үшін қажет, оның арқасында жұмсақ тіндер мен бұлшық ет өседі. Дегенмен синтетикалық немесе табиғи протеинді асыра тұтыну ішкі органдарға, соның ішінде бүйрекке ауырлық тудырады. Сондықтан байытылған ақуызды - протеин коктейлін пайдалануда салмақты көзқарас ұстанған жөн.
Арнайы дүкен сөрелерінен спорттық тағамдардың түрін көптеп кездестіруге болады. Протеин, стероидтпен салыстырғанда дұрыс мөлшерде тұтынса, адам ағзасына залал келтірмейді. Бұл өнім құрамы жағынан бірнеше түрге бөлінеді - байытылған ақуыз мөлшері және неден алынатыннына байланысты: сарысу, соя, бұршақ негізінде жасалғандары бар. Әрқайсының сіңу деңгейі әртүрлі. Ең бағалысы сыйыр сүті ақуызының изоляты, алайда, мұндай өнім айтарлықтай қымбат келеді.
Протеинді ақуызды синтездеу жолымен алады. Бөліп алынатын шикізат және өндіру технологиясына қарай келесідей түрлері болады:
Ақуыз ішкі органдардың жұмысы, бұлшық еттің дамуы мен жасушалардың өсуіне крек, демек бүкіл ағзаға қажет. Сондықтан қандай жаста болмасын ол тамақтану негізінде болғаны жөн. Дүниеге келісімен бірінші ақуыз бен пайдалы аминоқышқылдарды сәби ана сүтімен немесе балаларға арналасқан қоспалармен алады - 100 миллилитрге 9-15 грамм көлемінде. Өзге маңызды құрамдас бөлік - полипептидтер, ет, сүт өнімдері, жұмыртқа ақуызы мен казеинде болады. Бұл нутриенттердің бәрі синтетикалық қоспасыз табиғи жолмен алынады.
Қазіргі таңдағы өмір ырғағы адам ағзасына әсерін тигізбей қоймайды. Стресс, физикалық шаршау немесе қозғалыстың аздығынан адам ағзасына қант пен липидтердің қажеттілігі аз. Ал денсаулықты қалыпқа келтіру мен ағзаның негтивті факторларға қарсы тұруына құрылыс элементі - ақуыз қажет. Протеин пайдасы бұлшық ет өсіруде ғана емес, ол гормондардың бөлінуі үшін және күш сарқылып, депрессияға ұшырамас үшін де қолданылады.
Протеин қоспаларын пайдалану нақты бір адам мен оның ағзасына байланысты болады. Созылмалы аурулар, кейбір тағам түрлерінің жақпауы мен аллергиясы барларға ақуызды тұтыну тәсілдері шектелген.
Сонымен қоса, протеинді тұтыну мақсатын айқындап алған жөн:
Мұндай аққуыз бұлшық ет өсіруде тиімділігі ең төмені болып саналады, бірақ, спортшылар арасында кең таралған тамақ қоспасы. Мұндай протеиндер төмендегідей бөлінеді:
Вегетариандар өсімдік негізіндегі протеинді пайдаланады. Ақуыздан бөлек онда клетчатка, қаныққан май қышқылдары бар. Осының арқасында адам өзін жақсы сезінеді. Бірақ ер адамдарға өсімдік негізіндегі протеиндер қабылдамаған жөн.
Протеин тұтынудың оң әсері:
Спортпен шұғылданатындардың тамақтануы ретті болу қажет, бұл жаттығу нәтижесі ұзақ сақталуы үшін керек. Мұндай кезде табиғи тағамдар тұтынған абзал.
Ақуыз өнімдерінің оң әсері:
Дәрігерлер рационды былай бөлуді ұсынады: тамақтың 50 пайызы - көкөніс пен жеміс, 30 пайызы - ет пен сүт өнімдері, 10 пайызы - дәнді дақылдар. Синтетикалық қоспаларды пайдалануға болады, бірақ, олар табиғи өнімге қарағанда зиянды келеді.
Кез келген өнім сияқты протеиннің жанама әсері болады:
Протеинді тұтынуда ұстанатын басты ереже - ішетін асыңызды ақуызбен толық алмастыруға болмайды. Оны жаттығудан кейін күш жинауға тұтынады. Протеин тұтынғанда жеткілікті түрде су ішу қажет. Протеин тағамдық қоспа болғандықтан, оны дәрігерге қаралғаннан кейін тұтына бастаған жөн.
Оқи отырыңыз: Турникке күнде тартылса не болады?
Загрузка матч-центра...
Жарнама