Сүт, ет, алма және құлпынай тіс саулығын нығайтып, эмальді қорғауға көмектеседі, – деп хабарлайды Vesti.kz.
Стоматолог-дәрігер, ортодонт, медицина ғылымдарының кандидаты Мария Балакированың айтуынша, ауыз қуысы денсаулығын сақтау үшін теңгерімді тамақтану аса маңызды рөл атқарады.
«Сондықтан етті тұтыну қажет. Онда ағза мен тістерге пайдалы ақуыз бар», – дейді маман.
Балакированың айтуынша, күнделікті рационда міндетті түрде сүт өнімдері болуы керек, өйткені олардың құрамындағы кальций тіс эмалін нығайтады.
Сондай-ақ, дәрігер көкөністер мен жемістердің пайдасына ерекше тоқталды. Олар пайдалы заттарға бай болумен қатар, құрамындағы органикалық қышқылдардың арқасында тісті тазартып тұрады. Мысалы, алма мен құлпынай тістердегі түйіртпектерді кетіруге көмектеседі.
Алайда ол құрманы абайлап тұтынуға кеңес берді. Бұл жеміс сілекейді қоюлатып, оның тісті табиғи жолмен тазарту қабілетін төмендетуі мүмкін. «Сондықтан күніне бір ғана құрмадан артық жемеген дұрыс», – деді маман.
Сондай-ақ, сарапшы қанттың тіс эмаліне зиян екенін ескертті:
«Жеңіл көмірсулар тіс құрылымына кері әсер етеді. Мұздықтар мен қант қосылған өнімдер эмальге жабысып, тіс жегісіне әкеледі. Сондықтан олардың тұтынуын азайту ұсынылады», – деп түйіндеді дәрігер.
Жарнама